Zonnepanelen installeren
Als er iets slim is, dan is het wel om de leverancier van je eigen zonnestroom te worden! Zonnepanelen installeren, is een goede zet. Dankzij deze investering zul je aanzienlijk besparen op je energierekening én je draagt bij aan een gezondere planeet. Het is wel belangrijk dat je het laten installeren van zonnepanelen goed aanpakt. We helpen je hier op weg met de meest belangrijke informatie over het investeren in je eigen zonnestroom.
Zonnepanelen installeren?
Zonnepanelen: wat zijn dat eigenlijk en hoe werken ze?
Zonnepanelen; iedereen kent ze wel. Je ziet ze op steeds meer daken verschijnen. Niet vreemd dat steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in zonnepanelen installeren. Maar wat zijn dit nu precies? Een zonnepaneel is opgebouwd uit meerdere zonnecellen, die met elkaar verbonden zijn. Een zonnecel is doorgaans vervaardigd van silicium. De cellen geleiden alleen stroom als er licht op valt. De standaard zonnepanelen beschikken meestal over 60 zonnecellen met een vermogen van tussen de 270 en 370 Wp (Wattpiek). Er bestaan tegenwoordig echter steeds meer soorten. Laat je goed adviseren door een professional in zonnepanelen.
Zonnepanelen installeren: wat heb je nodig?
Zodra er zonlicht valt op de zonnepanelen, wordt het licht uit de zonnestralen geabsorbeerd door de zonnecellen. Hierdoor ontstaat er een elektrische spanning. Dit noemen we ook wel een ‘fotovoltaïsche’ reactie (Engels: photovoltaic), die in de zonnepanelen wereld wordt afgekort met PV. De elektrische spanning stroomt dan tussen de positieve lading aan de bovenkant van de cel naar de negatieve lading aan de onderkant. Oftewel, er ontstaat een gelijkstroom, die vergelijkbaar is met die van een batterij. Deze stroom is echter nog niet klaar om gebruikt te worden, want deze moet eerst omgevormd worden, met behulp van een omvormer.
Het omvormen van de stroom
De stroom die uit het stopcontact komt, is wisselstroom. Daarom moet de gelijkstroom van de zonnepanelen eerst omgevormd worden naar wisselstroom. Daar heb je een omvormer voor nodig. Deze geeft een wisselstroom met een spanning van 230 Volt af aan het elektriciteitsnet. Laat je een klein aantal zonnepanelen installeren, zo’n 3 of 4 stuks, dan kan de aansluiting via het stopcontact gaan. Bij grotere systemen is het nodig om de aansluiting via een of meerdere vrije groepen in de meterkast te regelen. Het is dus belangrijk om te beseffen dat je bij zonnepanelen installeren meer nodig hebt, dan alleen maar de panelen. Je hebt eveneens een omvormer nodig. Daarmee ben je er nog niet, want ook het kabelwerk moet aangepast worden.
Zonnepanelen installeren en kabels
Voor het installeren van zonnepanelen heb je speciale solarkabels nodig. Deze leiden de zonnestroom van de zonnepanelen eerst naar de omvormer en daarna naar de meterkast. De kabels moeten voor wat betreft de dikte goed afgestemd zijn op het vermogen van de zonnepanelen. Een professionele zonnepanelen installateur kan je daar alles over uitleggen en ervoor zorgen dat alles perfect in orde komt. Wanneer we het dus hebben over zonnepanelen installeren, dan gaat het om het hele pakket van zonnepanelen, de omvormer en passend kabelwerk in de meterkast. Dit alles samen noemen we het zonnepanelen-systeem.
Je eigen zonnestroom opwekken met ‘Nederlandse’ zon?
Spreekt het idee van je eigen ‘zonne-energie centrale’ je wel aan? Maar maak je je misschien zorgen over of de ‘Nederlandse’ zon wel voldoende is voor het produceren van je eigen zonnestroom? Dat is nergens voor nodig, want ook als het bewolkt is, wordt er evengoed zonne-energie opgewekt. Het is wel een aanrader om voor optimaal rendement de zonnepanelen op een dak te installeren dat gericht is op het zuidoosten tot zuidwesten. Wat het extra interessant maakt om zonnepanelen te installeren, is dat de prijzen van de panelen de laatste jaren zijn gedaald. En wat gebeurt er als je meer stroom opwekt, dan dat je verbruikt?
Netgekoppeld systeem en ‘salderen’
Een van de voordelen van zonnepanelen installeren, is dat je mogelijk voldoende of zelfs te veel energie opwekt. De meeste zonnepanelen systemen staan in verbinding met het openbare elektriciteitsnet. We spreken dan van netgekoppelde systemen. Het teveel aan zonnestroom lever je dan teug aan het elektriciteitsnet. De overheid heeft hiervoor een subsidieregeling ingevoerd; de salderingsregeling. Deze regeling houdt in dat je voor de terug geleverde stroom net zoveel ontvangt als voor de stroom die je zou afnemen van het energiebedrijf. Dit heet ‘salderen’. Deze ‘wegstreepregeling’ wordt wel afgebouwd; vanaf 2031 kan je niet meer salderen. Kortom, nog meer goede redenen om nu meteen werk te maken van zonnepanelen installeren.
Meer informatie over eigen zonnestroom
De voordelen van eigen zonnestroom zijn heel aantrekkelijk! Waar wacht je nog op? Behaal maximaal voordeel door zo gauw mogelijk zonnepanelen te installeren. Dat geldt zowel voor particulieren als bedrijven. Daarover vind je op onze website meer informatie. We kunnen het ons voorstellen dat je nog veel meer vragen hebt. Neem dan hier contact met ons op voor het inschakelen van een professional in zonnepanelen installeren in jouw regio. Je kunt rekenen op vrijblijvend advies en gratis offertes!
Meer informatie over
› Zonnepanelen particulieren
› Zonnepanelen zakelijk
› Zonnepanelen reinigen
› Keurmerken zonnepanelen
Zo simpel werkt het
Geheel vrijblijvend en gratis!